Akciğer Nakli Nerede Nasıl Yapılır

İnsan bedenindeki ki bütün hücrelerin yaşaması için oksijen gerekir. Akciğerlerinizin en mühim görevi bedeninizin ihtiyacı olan oksijeni temin edip karbondioksiti atmaktır. Oksijen nefes alındığında içeri girer, nefes verildiğinde ise karbondioksit dışarı çıkar. İçeri giren oksijen damarlardaki kan yoluyla hücrelere taşınırken hücreler bulunan karbondioksit kana geçer ve atılmak amacıyla akciğerlere taşınır. Kalp ise damarlar aracılığıyla kanı hücrelere pompalar.

Sağlıklı bir akciğere sahip değilseniz, vücut hücreleri için gereken oksijen girişi ve karbondioksit çıkışı yapılamaz. Hücreleriniz işaretler gönderir ve nefes alıp verme artar. Sürekli nefes alma çabası ve halsizlik yaşam kalitenizi azaltır.

Nakil Kimlere Yapılır?

Akciğer nakli, iyileşmesi mümkün olmayan veya maksimal tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı ilerleyen akciğer rahatsızlıkları olan hastalara yapılır. Geri dönüşü olmayacak şekilde akciğer işlevlerini kaybeden hastalarda; akciğer işlevlerinde ilerleyen azalma, yaşam niteliğinde azalma ve erken mortalite ile karakterize bir durum meydana gelmektedir. Bu son periyot rahatsızlıklarının ortak özellikleri, akciğerlerde geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlar ortaya çıkarmalarıdır. En sık nakil yapılan rahatsızlıklar arasında ileri periyot KOAH, pulmoner fibrozisi, kistik fibrozis, pulmonar arteriyel hipertansiyon, bronşektazi ve diğer nadir hastalıklar sayılabilir.

Nakil Türü Nasıl Belirlenir?

Akciğeri alacak olan ve veren kişi arasındaki kan grubu, boy-kilo uyumuna bakılmaktadır. İki akciğerin değiştirilip değiştirilmeyeceğine, hasta ve donörün ve akciğerin durumuna göre nakil konseyi tarafından karar verilir. Örneğin; bronşektazi gibi enfeksiyöz rahatsızlıklarda iki taraflı nakil yapılmalıdır. IPF’de tek taraflı nakil yapılır. Daha önce pnömenoktomi geçirmiş kişilerde tek taraflı nakil gerçekleştirilebilir. Yine KOAH’lı kişilerde tek taraflı nakil tercih edilmektedir.

Nakil Nasıl Yapılır?

Hastaya akciğer nakli yapılmadan önce nasıl bir tedavi süreci geçireceği anlatılır. Ameliyat ve rıza formları imzalandıktan son gerekli olan kan, akciğer filmi, EKG araştırmaları yapılır. Vücut temizliği yapılır.

Bağışlanan akciğer geldiğinde ameliyathaneye gidilir.
Tek taraflı yapılacaksa yan kesi, iki taraflı yapılacak ise meme altı hizasında olacak şekilde ve ortadan tam kesi yapılır.
Tek taraflı 4-8sa, iki taraflı nakil 6-12sa sürebilmektedir.
Donör akciğeri ameliyathaneye ulaştıktan sonra hastanın akciğerlerin sırayla çıkarılır.
Donör akciğerinin ana bronşları, atardamar ve ven damarları sırayla bağlanır.

Nakil Sonrası Dönem

İlk 3ay kan, solunum testi, akciğer biyopsisi, grafisi için hastaneye 15 günde bir gelmesi gerekmektedir. Kilo, tansiyon ve şeker düzeylerine dikkat edilmeli, alkol ve sigara içilmemelidir. İlaçlar aksatılmamalı, herhangi bir yan etki olduğunda hekimle bağlantıya geçilmesi gerekmektedir. Toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlara bulunulmamalıdır.

Yanıtla