Dijital Performans Ajansları Ne İş Yapar

Dijitalleşmeye başlayan dünya içerisinde git gide büyüyen dijital performans ajansı alışılagelmiş reklam ajanslarından farklı bir şekilde çevrimiçi ve dijital ortamların bütün imkanlarını en etkili bir şekilde kullanıp faaliyetlerini sürdüren kurumlara verilmiş olan genel bir isimdir. Dilerseniz kurumsal açıklamasını yaptıktan sonra bu ajansların asıl faaliyet alanlarını açıklamaya başlayalım.

Dijital performans ajansı isim itibari ile çalışma alanları dijital ortamlar üzerinde olan kuruluşlardır. Bu dijital ortamlar üzerinde sosyal medya yöneticiliğinden, arama motoru reklamlarına; arama motoru optimizasyonundan mobil uygulama geliştiriciliği gibi pek çok alanda gelişmiş stratejiler oluşturma görevlerini şirketlerin üzerinden almaktadırlar.

Geleneksel ajansların yeterli ölçüm düzenekleri bulunmadığı için bu kurumların performanslarını ölçmek başlı başlına bir sorun idi. Televizyon, dergi, billboard ya da gazetelerde yayımlanan reklamların geri dönüşleri yüzeysel olarak ölçülmelerine rağmen tam olarak yüzde yüz kesin veriler elde edilmemekte idi.

Dijital ajanslar ise kendi metotları üzerinden oluşturdukları bir sistem ile bütün işlerini sosyal mecralar üzerinden takip etme imkanına sahiptirler. Bunun en büyük avantajı da hedef kitleye hiçbir vasıta olmaksızın doğrudan doğruya erişim olanağı sunmasıdır. Performans ajansı olarak da adlandırılan bu sistemin en önemli özelliği ise bir pazarlama sistemi kurmadan önce birlikte çalışacağı firmaların yapısını araştırmasıdır.

Doğru Ajans Nasıl Seçilir?

Hizmet verilen sektörü de göz önünde bulundurarak seçilecek performans ajansı şu kriterlere uyum sağlamalıdır:

Çalışacağınız ajans Google iş ortağı mı?

En az firmanız kadar büyük markalar ile daha önce bir iş sözleşmeleri var mı?

Hangi kuruluşları referans alabiliyorsunuz?

Google ofisi ile gerektiği zaman iletişime geçecek bir yapıya sahipler mi?

Sundukları hizmetler için çalışan ekipleri alanlarında uzman mı?
Dijital pazarlama ajansı emek isteyen bir iş koludur. Bu yüzden seçmeyi düşündüğünüz ajans ve onlar ile belirleyeceğiniz stratejiler oldukça önemlidir. Zira bu stratejileri yanlış bir şekilde belirlemeniz halinde zaman ve para kaybı yaşamak ile kalmaz aynı zamanda hiçbir kazanç da elde edemezsiniz.

Ajanslar Nasıl Çalışır?

Performans pazarlama ajansı yukarıda da kısa bir şekilde belirttiğimiz gibi öncelik ile çalışacağı firmanın seslendiği kitleyi araştırmakla işe başlamaktadır. Bundan sonra ise hedef kitlenin hangi zaman diliminde hangi sosyal mecra üzerinde aktif olduğunu tespit eder. Bu araştırmalardan elde ettiği verilere göre ise firmalara özel olarak bir dijital pazarlama stratejisi oluşturur.
Bunların yanı sıra dijital pazarlama ajansı belirlediği stratejiyi uygularken de firmanın sağladığı bütçeyi son derece verimli bir şekilde kullanmaktadır. Öte yandan bu ajanslar, dijital kanallar üzerinden yayımlanan reklamların dönüşüm oranlarını da raporlar. Son olarak bu işlemlerin ana amacını belirleyecek olur isek firma satışlarının, marka tanınırlığının arttırılması hedefine ulaşıp ulaşmadıkları incelenir.

SEO ve SEM arasındaki farklar?

Önceden de belirttiğimiz gibi SEO, Search Engine Optimitzation yani Arama Motoru Optimizasyonu olarak isimlendirilen ve Google gibi arama motorlarında sitelerin üst sıralara çıkması için yapılan bir çalışmadır. SEM yani Search Engine Marketing isse Arama Motoru Pazarlamasıdır yani kısaca arama motorları üzerinden ücretli reklam çıkılması işlemi de denebilir.

Peki bu dijital pazarlama ajansı ile SEO’nun ne farkı var? Öncelik ile bir performans pazarlama ajansı SEO’ya nazaran daha çabuk sonuçlar vermektedir. Bunun yanı sıra SEO’nun daha az bir maliyete sahip olması kendisi için bir artı nokta olması ile birlikte tıklama oranları baz alındığında ise durum yine SEO lehine artış göstermektedir.  Kalıcılık bakımından iki stratejiyi karşılaştırdığımızda ise bütçenizin yüksekliği ile sosyal mecralar üzerindeki kalıcılığınız doğru orantılı olmaktadır.

Yanıtla