Tavla Nedir?

Tavla, 24 bölgeli bir tahtada 2 zar ve 15 siyah pul ve 15 beyaz pul ile oynanan iki kişilik bir masa oyunudur.

Tavla Nedir

Tavla Nasıl Oynanır?

Oyunculardan birisi siyah pulları, diğeri de beyaz pulları karşılıklı gelecek şekilde tahtaya dizerler.

  • DİZİLİŞİ
  1. İlk noktaya iki beyaz pul karşısına iki siyah pul dizilir.
  2. Beş adım solundaki noktaya beş adet siyah pul karşısına beş adet beyaz pul dizilir.
  3. İki adım solundaki noktaya üç adet siyah pul karşısına üç adet beyaz pul dizilir.
  4. Dört adım solundaki noktaya beş adet beyaz pul karşısına beş adet siyah pul dizilir.

Başlayanın belirlenmesi için her iki oyuncu da birer Tavla tahtasında zar atar ve büyük zarı atan oyuna ilk önce başlar. (Diğer turlarda ilk önce başlayan önceki turda kazanan kişi olur.) Herkesin kendine ait bir bölgesi vardır. Oyuncular bu bölgeye en hızlı şekilde pulları getirmeye çalışır. Pulları önce toplayan kişi kazanır. Oyuncu, pulların dizilişine göre kendi bölgesini bulabilir. Diziliş sırasında 1. ve 2. dizilişin olduğu bölge, oyuncunun taş toplama bölgesidir. Oyuncu, zarları attığında iki zarda da aynı rakam geldiyse oyuncu çift denilen kuraldan yaralanır. Bu kurala göre kişi gelen sayıyı dört kere oynayabilir. İki pulun üst üste gelmesine kapı denir ve buna göre pullar güvendedir. Tek pul varsa buna açık denir. Bu açık kapatılmazsa ve karşı taraf açığın olduğu noktaya gelirse pulu yiyebilir, buna da kırık denir. Kişi bu adımdan sonra kenarda bekler. Zar attığında, eğer karşı tarafın bölgesinde attığı sayının denk geldiği alan boşsa veya açıkta bir pul varsa, başlangıç noktasına dönebilir. Eğer yoksa, gelene kadar beklemelidir. Açık taşın olduğu alan geldiyse, açıkta kalan taşı kırarak karşı rakibin beklemesini sağlar. Kişi, bekleme noktasından çıktığında başlangıç noktasında yani rakibin alanında oyuna devam eder.

 

Kişi kendi bölgesine bütün pulları topladıktan sonra iki adet kural vardır:

  1. Örneğin zarda 3 rakamı geldi ve 3 noktasında pul yoksa, daha büyük sayıların olduğu noktalardan (4-5-6 noktaları) taşlar 3 adım öne ilerletilir.
  2. Örneğin zarda 6 sayısı geldiyse ve 6 noktasında taş yoksa 6 noktasına en yakın noktada olan pulu alır. Eğer bütün pullar 1. noktada toplandıysa kişi aynı şekilde hangi zar gelirse gelsin 1.bölgeden taş alabilir.

Yanıtla